Gyros forbinder jeg på alle måder med sommer og ferie på Kreta. I mange år havde jeg egentligt helt glemt at det fandtes, og slået mig til tåls med ganske gode Shawama fra den lokale Shavamabod, da Gyros er umuligt at opdrive hvor vi bor.
Efter en længere tids søgning på google, fandt jeg nogle opskrifter som kom i nærheden af, men det var ikke helt rigtigt, derfor har jeg eksperimenteret en del, og denne opskrift komme på alle måder tæt på det man får i Grækenland.
Mængden af forskellige krydderier kan være overvældende, men det er krydderierne som gør hele forskellen.
En gyro eller gyros er en græsk madret lavet af kød tilberedt på en rotisserie, sådan en har jeg ikke, men det kan også løses med en pande.
Oprindeligt blev det lavet af lammekød, men i Grækenland bruges der oftest svinekød eller kyllingekød, mens en blanding af okse- og lam er almindeligt i USA og andre lande. Det bliver normalt serveret pakket ind i et fladbrød såsom pita, med tomat, løg, tzatziki, og pommes frites. Ligesom de lignende retter shawarma og tacos al pastor, stammer Gyros fra det tyrkisk döner kebab.
Ingredienser
- Græsk salat
- Krydderblanding
Fremgangsmåde
-
Forberedelse
- Skær kyllingen i strimler på størrelse med en finger.
- Bland alle ingredienserne til krydderblanding i en skål, så du får en marinade.
- Mariner kyllingen i krydderi-marinaden. Dette gøres let i en madpose ryst det godt sammen og lad det gerne ligge lidt tid, hvis muligt.
- Lav den græske salat: Agurker, løg, feta og tomat, skæres i terne og blandes.
- Tzatziki og pitabrød kan man købe hvis det skal gå lidt hurtigere Fremgangsmåde
- Steg kyllingen på en pande med olie, vend kyllingerne, et par gange. Når kyllingerne begynder at blive brune er de færdige. Varm dine pitabrød, og tilberede Pommes Frites. I de originale Gyros samles de forskellige dele og pitaen lukkes rund om indholdet lidt som en shawamma. Det synes vi er for besværligt, så vi anretter i lag ovenpå et pitabørd. Så lagene vil være således Sød Fransk Senep Pommes Frits Kylling Græsk salat Taziki Pitabrød (nederst)