Surdejsbrød

Vurdering:
Surdejsbrød
Portion 2Portioner Sværhedsgrad:Svær
Intet slår nybagt surdejsbørd.

Den knasende sprøde karamelliserede skorpe, det luftige brød og det helt fantastiske smag, som næsten ikke kan beskrives. Desværre er surdejsbrød ikke noget man lige flækker sammen, det tager tid og tålmodighed, men det er hele indsatsen værd.

Denne opskrift er til 2 grydebrød, skal man kun have ét, ja, så er det jo bare at dele i to

Ingredients

0/7Ingredienser
Juster antal portioner
    Fordej (levian) :
  • Dej

Fremgangsmåde

0/10Fremgangsmåde
    Levian (fordej)
  • Levian er egentlig en ekstra surdej som man laver fra sin oprindelige surdej, således at man ikke bruger alt sin surdej på at bage. Hvis man har rigeligt surdej, kan man bare bruge dette direkte, og dermed springe hele fordejen over og i stedet bruge sin surdej længere nede i opskriften direkte i melblandingen.
  • Vigtigt : brug fingrene når ingredienserne blandes, så har du en bedre føling med dejen
  • Bland alle ingredienserne til fordejen i en lille skål / et glas, og rør det god sammen. (det vokser til ca x 3) Lad fordejen hvile tildækket i 4-5 timer et lunt sted
  • 45 min før fordejen er klar: Blandes alt melet 950 g godt sammen i en stor skål Tilsæt vand og vend mel og vand sammen til en ensartet konsistens, det er vigtigt at alt melet er fugtigt. Lad blandingen stå tildækket sammen med fordej/surdej i 30 min.
  • Bland
  • Strø salt ud over dejblandingen Fordel fordejen (surdej) over dejblandingen. (Hvis du bruger "oprindelig" surdej, så skal du bruge 225g) Prik fingrene godt ned surdej/dej, så surdejen bliver presset ind i dejen. Bland det nu stille og roligt sammen med hånden (1-2 min) glidende bevægelser rundt i skålen. Arbejd herefter dejen godt igennem ved at løfte og slippe den med den ene hånd (ca. 3 min) Tildæk dejen og lad den hvile i 15 min
  • Stræk og fold
  • Stræk og fold: Tag fat i den ene siden af dejen og stræk den til lige inden den går i stykker, fold nu dejen ned mod den modsatte hjørne af skålen hen over sig selv. Dette gøres hele vejen rundt i dejen. Tildæk dejen og lad den hvile i 15 min Stræk og fold igen Tildæk dejen og lad den hvile i 30 min Stræk og fold igen Tildæk dejen og lad den hvile i 3 timer
  • Form brødet
  • Hæld dejen ud på et bord uden mel Ved 2 brøds portion del dejen i to med dejspartlen (skær dejen midt over) Form dejen rund med en dejspartel. - I hurtige bevægelser ved at køre dejspartlen ind under dejen og drej den mod venstre til den har form som en kugle. Når dejen er rund dækkes den til med en skål i 15 min Fjern skålen og lad dejen ligge yderligere 10 min
  • Fold og hæv på køl
  • Nu skal dejen folds og lægges i en hævekurv Start med at komme mel i din hævekurv Kom derefter mel på dejen og gnid den forsigtigt over hele overfladen af dejen. Vend dejen så den får melsinden ned mod bordet - Put mel på dejspartlen - Med hurtige bevægelser løsnes alle sider af dejen fra bordet og dejen vendes Tag nu den ene ende af dejen og fold den ind over sig selv til midten af dejen Fold derefter begge sider ind mod midten så de overlapper den fold du lige har lavet. Til sidst foldes den sidste side hele vejen hen over de allerede foldede sider. Dejen lægges forsigtigt op i kurven med samlingen opad. Tildæk og sæt på køl natten over (min 6-9 timer, gerne 18)
  • Bagning : Grydebrød
  • Opvarm ovn med gryde til 290 grader (tager ca. 60 min) Tag dejen direkte ud af køleskabet og flyt det over i den varme gryde Sæt låg på gryden og sæt den i ovnen Bag i 20 min med låg ved 290 grader, skru ovnen ned til 230 grader, tag låget af gryden og lad det bage i 20 min. Tag ud og lad brødet afkøle på rist. Ønskes en ekstra sprød skorpe, kan brødet blive stående i gryden i ovnen i 20 min uden låg, efter ovnen er slukket og med ovnlågen åben.
  • Bagning : Surdejsboller
  • Opvarm ovn med bagestål eller pizzasten til 280 grader, med bradepande i bunden (tager ca. 60 min) Tag dejen ud af køleskabet og vend den ud på bordet, skær dejen i passende stykker og flyt til det opvarmede bagestål. Inden lågen lukkes hældes 1 dl vand i bradepanden, for at få bollerne til at hæve inden der dannes skorpe

Tags

#friskbagt  #hvedmel  #Surdej  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *