Surdej

Hvis du er typen som altid giver op når der skal laves surdej, så skal du kigge her. Følg de 7 skridt i denne opskrift, og du er sikker på at få en lækker og levende surdej som kan holde i lang tid.
Portioner: 1 yield(s)
Prep Time: 5 mins
Ingredienser
  • Lunkent vand
  • Rugmel
  • Fuldkorns hvedemel
Fremgangsmåde
    Dag 1
  1. Bland 100 g rugmel med 150 g lunkent vand 29°C, rør det sammen så der ikke er nogle mel klumper tilbage. Lad den stå 24 timer på køkkenbordet
  2. Dag 2 og 3
  3. Behold 70 g af den eksisterende surdej, tilføj 50 g rugmel, 50 g fuldkorns hvedemel og 115 g 29°C lunkent vand.* Samme fremgangsmåde som dag 1, rør ingredienserne godt sammen så der ikke er nogle mel klumper tilbage. Lad stå 24 timer på køkkenbordet.
  4. Dag 4 og 5
  5. Behold 70 g af den eksisterende surdej, tilføj 50 g rugmel, 50 g fuldkorns hvedemel og 100 g 29°C lunkent vand. Samme fremgangsmåde som de øvrige dage.
  6. Dag 6
  7. Behold 50 g af den eksisterende surdej, tilføj 50 g rugmel, 50 g fuldkorns hvedemel og 100 g 29°C lunkent vand. Samme fremgangsmåde som de øvrige dage
  8. Dag 7 og hver dag fremover
  9. Behold 25 g af den eksisterende surdej, tilføj 50 g rugmel, 50 g fuldkorns hvedemel og 100 g 29°C lunkent vand. På 8. dagen er din surdej klar til at bruge og hvis du blot gentager dette step hver dag så har du brugbar surdej så længe du har lyst.
  10. Bonusinfo
  11. Hvis du tænker at det er godt nok meget mel man smider ud så er her et par gode råd. Surdej kan uden problemer leve i køleskabet i op til 14 dag. Fodre surdejen når du er færdig med at bruge den, og sæt den derefter direkte i køleskabet. Når du skal bruge surdejen, så tager du den ud dagen inde, og gør som dag 7, altså fjerne det meste af den eksisterende surdej og fodre, næste dag har du fin brugbar surdej til at bage med. Du kan naturligvis også bruge dit udsmid til pandkager og alle tænkelige andre opskrifter.